Europa’s eerste blindegeleidepaardje komt naar Brugge

08/10/2018

Traditioneel worden honden als assistentiedieren voor ernstig visueel gehandicapten ingezet. Maar ook minipaarden kunnen ervoor zorgen dat blinden en slechtzienden overal op een veilige manier geraken. Meer zelfs, zij bieden nog extra voordelen als mobiliteitshulpmiddel.

Monique Van den Abbeel uit Brugge had het emotioneel hard te verduren toen haar blindegeleidehond Xena in 2016 stierf. Niet alleen was ze een fijne metgezel kwijt, maar meteen ook haar extra paar ogen. Tot ze te horen kreeg dat ook minipaardjes kunnen worden opgeleid tot waardevolle assistenten. Ze zijn rustiger, minder snel afgeleid en worden met een levensverwachting van 25 à 30 jaar ruim twee tot drie keer zo oud als de beste vriend van de mens. En ze zijn zelfs goedkoper in onderhoud. Met een pak hooi van 7 euro komen ze twee à drie weken toe.

Monique koos voor Dinky. Na een maandenlange intensieve training in Tongeren kan hij normaal dit jaar nog definitief bij zijn baasje in Brugge intrekken. Of toch in het huisje dat in de tuin van Monique wordt gebouwd. Want Dinky is en blijft een paard. Al zal hij natuurlijk wel vaak in huis rondlopen, wat Monique een heel groot Pippi Langkous-gevoel geeft. Intussen hebben ze al kunnen wennen aan elkaar. En Dinky heeft nog een andere primeur op z’n naam: zo is hij het eerste dier dat ooit een voet mocht zetten in het Europees Parlement in Brussel. Hij is daar onlangs uitgenodigd door een Europarlementslid dat meer aandacht wil voor assistentiedieren.