Egyptische mummie ging langs bij de tandarts

05/07/2021

De 2.700 jaar oude gebalsemde Osirmose vertoont sporen van kaakchirurgie. Dat wijst een CT-scan van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) en de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc in Brussel uit.

In 2015 kwam hoogwaardigheidsbekleder Osirmose uit de 25e dynastie van Egypte op een universitaire onderzoekstafel terecht voor een scanproject in het kader van een proefschrift. Hij gaf heel wat geheimen prijs: hoe hij was gemummificeerd, dat hij van het mannelijk geslacht was en hij liet zijn organen, oogzenuwen en zijn verkalkte oog identificeren.

 

De analyse van het driedimensionale model van Osirmoses bovenkaak deed pas écht de wenkbrauwen optrekken. Blijkbaar was bij de portier van de Tempel van Re een wortel uitgetrokken en een tandbeenletsel geopend. Het bewijs dat de oude Egyptenaren bij tandpijn niet alleen kruidenmiddeltjes voorschreven maar ook allerlei kaakchirurgische behandelingen en tandheelkundige ingrepen uitvoerden. En aangezien ’s mans kaak zwaar toegetakeld was, kon hij ongetwijfeld een woordje meepraten over zere kiezen.

 

Het zou kunnen dat in de Egyptische beschaving tijdens de 25e dynastie zowel de kennis van anatomie als de medische praktijk wijdverspreid was. Belangrijk is voorts dat dankzij de toegepaste methodologie voor de studie van mummies nog veel mysteries ontrafeld zullen worden.