Drie Michelin-driesterrenrestaurants in België
‘Alle goeie dingen bestaan in drieën’, zegt het spreekwoord. Dat moet ook de Michelingids gedacht hebben toen hij restaurant Boury in Roeselare bekroonde met een derde ster in zijn editie België en Luxemburg 2022. Hoewel een vierde, vijfde … driesterrenzaak uiteraard welkom blijft.
Tim Boury had bijna de hoop opgegeven. De uitreikingsplechtigheid – opnieuw voor het eerst live na corona –in het Théâtre royal in Bergen liep op haar einde en de groepsfoto was bijna een feit toen plots het heuglijke nieuws kwam: na vijf jaar twee sterren sluit Boury aan bij de absolute wereldtop in de gastronomie. De minutieuze en bijna perfecte bereidingen die klassieke diepgang combineren met creatieve zwier resulteren in een complex samenspel van aroma’s, geuren en texturen. Voeg daarbij de gastvrije ontvangst, attente bediening en gezellige sfeer in de bakstenen villa. Redenen genoeg voor de jury om dit paleisje voor fijnproevers op de Belgische kaart van de culinaire topadressen te zetten. Boury gaat dus Hof van Cleve van doorgewinterde driesterrenstef Peter Goossens in Kruisem en Zilte van Vicky Geunes in Antwerpen, ook drie sterren waard, gezelschap houden.
Met 141 stuks wordt het stilaan dringen aan ons firmament. Drie restaurants kregen er dit jaar een tweede ster bij, zestien zijn verrukt over hun eerste en tot slot kwamen er één nieuwe Groene Michelinster bij voor duurzame gastronomie en 24 nieuwe Bib Gourmand-restaurants voor hun uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.