Drie iconische musea in de Duitstalige Gemeenschap

15/07/2020

We nemen u langs drie musea mee op een tocht door de atypische geschiedenis van drie gemeenten.

Het Museum van Pottenbakkerij in Raerenis gehuisvest in de indrukwekkende burcht van de gemeente. In de 14e en de 15e eeuw was Raeren een van de belangrijkste centra voor de pottenbakkerij dat zijn producten wereldwijd exporteerde. Het museum schenkt aandacht aan met name archeologische opgravingen uit het dorp, aan Romeins pottenbakkersgoed en aan historisch aardewerk uit het Rijnland en Oost-Duitsland. Sinds 2007 staan het aardewerk uit Raeren, het Museum van de Pottenbakkerij en zijn collectie op de erelijst van het Europese cultuurerfgoed.

Het Stadsmuseum van Eupen nodigt u uit om de gouden tijd van de stad, de 18e eeuw, te komen ontdekken. Destijds was het een internationaal befaamd centrum van de lakenhandel. De tentoonstelling dompelt u onder in het dagelijkse leven van de inwoners tijdens de industriële periode. Niet alleen voor de stedelijke collectie maar ook voor tentoonstellingen over klokken, edelsmeedkunst en carnavalskostuums kan je in dit pittoreske huis uit de 17e eeuw terecht. Een perfecte gelegenheid om de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap grondiger te leren kennen!

Het Museum Vieille Montagne  in Kelmis neemt u mee op een reis door 103 jaar geschiedenis. Dankzij de ontginning van zinkerts (Galmei, waarvan Kelmis is afgeleid) kon het neutrale gebied Moresnet in de 19e eeuw in het industriële avontuur stappen. Het museum ondergebracht in de oude directeurswoning op de mijnsite vertelt op een ludieke en interactieve manier over deze buitengewone industriële geschiedenis.