Die onbekende, verborgen straatjes in Brussel …

21/10/2019

U kent vast de hoofdwegen in Brussel en de straatjes rond de Grote Markt. Maar hebt u ooit al gehoord van die oude steegjes die, meestal goed verborgen, buiten de toeristische routes liggen?

Eerst de best verborgen, zelfs ondergrondse Isabellastraat, onder het Koningsplein. Ze werd aangelegd tijdens het bewind van Infante Isabella, zodat die van het keizerlijk paleis naar de Sint-Goedele- en Sint-Michielskathedraal kon lopen. Zoek ze niet op het Koningsplein; u komt er via het Coudenbergmuseum.

Naast BOZAR ligt, terzijde onder de Ravensteinstraat, een 14e-eeuws doodlopend steegje, vroeger de Engelandstraat, nu de Terarkenstraat genoemd. Het Hotel Ravenstein heeft er een schitterende erker in renaissancestijl.

Eén hinkstap van de Antoine Dansaertstraat verwijderd, in de Ooievaarsstraat, en u waant zich op de buiten. Dit 70 m lange steegje is een en al gezelligheid. Van bij de eerste zonnestralen zetten de inwoners tafels en stoelen buiten. Vanuit de Papenvest loopt u onder een poort door waarop een kapelletje staat met een Sint-Rochusbeeld uit 1740. Tot 1840 heette het hier Zwanensteeg of -straat, zoals zes andere straten in Brussel. Daarom werd ze in 1840 herdoopt tot Ooievaarsstraat, hoewel die fraaie steltloper er nooit is opgemerkt.

Bij de Grote Zavel is de stokoude Sint-Annastraat een omweg waard. Ze staat al op plannen uit 1640. In 1798 heet ze Vruchtbaarheidsstraat, omdat een van de inwoonsters er van een vijfling zou bevallen zijn. Alleen al voor de nummers 18, 26 en 38 loop je met plezier om.