Diane von Fürstenberg, ereburger van Brussel

15/10/2018

Op 28 september 2018 werd de eretitel 'ereburger van de Stad Brussel' toegekend aan Diane von Fürstenberg. De Belgisch-Amerikaanse modeontwerpster creëerde wereldberoemde kledij en leverde zo een belangrijke bijdrage aan het uitdragen van het imago van onze hoofdstad. Daarvoor verdient ze onze dank.

'Ik moet bekennen dat ik al veel medailles in ontvangst mocht nemen. Deze raakt me diep. Ze voert me terug naar mijn kindertijd. Ik bracht de eerste 12 jaar van mijn leven door in mijn stad, mijn alles.' Met die emotionele woorden opende de koningin van New York haar speech nadat ze tot ereburger van Brussel was gekroond.

De Belgisch-Amerikaanse wordt in 1946 in Brussel geboren. Ze loopt school aan het Brusselse Dachsbeck lyceum. Op haar 22ste trekt ze naar New York om een carrière als modeontwerpster uit te bouwen. Met haar wikkeljurken vergaart ze faam over de hele wereld. Het zijn eenvoudige, maar elegante jurken die iedere vrouw kan dragen. Meteen een verklaring voor het enorme succes van haar ontwerpen. Haar jurken groeien uit tot het symbool van de vrouwenemancipatie in de jaren '70, waarbij von Fürstenberg zich als icoon profileert. Diane von Fürstenberg boekt als modeontwerpster succes dankzij de oprichting van een eigen modehuis dat met de initialen 'DVF' naar haar naam verwijst.

Vanaf de jaren 2000 zet ze zich in voor het goede doel via haar eigen stichting: de Diller-Von Furstenberg Family Foundation ondersteunt verschillende vzw's, zoals de ‘Human Rights Foundation’ en ‘City Meals-on-Wheels’. Ze lanceert zelf de 'DVF Award’: een onderscheiding voor vrouwen die door hun volharding en hun onafhankelijkheid andere vrouwen wisten te inspireren.

In 2011 lanceert ze een nieuwe kledinglijn. ‘Diane’ moet de uitstraling van de hele DVF-collectie weerspiegelen: kleurrijk en comfortabel om te dragen. In samenwerking met Gap Kids werkt ze in 2012 een kindercollectie uit. De collecties van Diane von Furstenberg worden wijd verspreid in 55 landen en worden door heel wat bekende namen gedragen, onder wie: Madonna, Jennifer Lopez en Michelle Obama.

Bekijk hier onze exclusieve reportage.