Deze vrouwen hebben het aangezicht van België veranderd

08/03/2018

Ons land is wat het is, ook dankzij zijn heldinnen. Negen onder hen zijn tot ware voortrekkers in hun vakgebied uitgegroeid. De lijst is ver van volledig en bevat lang niet al de namen van de vrouwen die er een plaatsje in verdienen.

Na haar geneeskundestudie in Zwitserland en praktijkervaring in Engeland werd Isala Van Diest de eerste Belgische vrouwelijke arts in 1879 in Engeland en in 1884 in België. Marie-Anne Libert, onze eerste botanica-mycologe, achterhaalde in de 19e eeuw de oorzaak van meeldauw, een schimmelziekte die veel plantensoorten treft, waaronder de aardappel.

Isabelle Gatti de Gamont stichtte in 1864 in Brussel de eerste middelbare school voor meisjes. Maar liefst 18 liberaal geïnspireerde scholen worden aan haar toegeschreven. Op juridisch vlak springt Marie Popelin eruit als de eerste juriste in ons land (1888), hoewel de balie van Brussel haar altijd het recht heeft ontzegd het beroep van advocate uit te oefenen.

Politiek dan. Marguerite de Riemacker-Legot heeft de hiërarchische ladder beklommen als nooit eerder gezien in ons land. Van kabinetsattaché bij minister Henri Pauwels tot Belgisch Kamerlid, afgevaardigde bij de Verenigde Naties, Europees Parlementslid, minister van Gezin en Huisvesting en tot slot de eerste minister van België in 1965.

In 1910 werd Hélène Dutrieu, de eerste Belgische wielerkampioene, de eerste Belgische pilote toen ze haar vliegbrevet van de Belgische Aeroclub behaalde. Germaine Van Parijs, de eerste Belgische fotojournaliste, zal onder meer voor de krant Le Soir werken. Na de Eerste Wereldorloog werd ze verkozen tot beste fotografe van België en in 1956 richtte ze haar eigen agentschap Van Parijs Media op.

Op Landsverdediging is het wachten tot 1970 wanneer het Belgische leger definitief vrouwen toelaat. In 1979 startte Danielle Levillez er haar militaire carrière als apothekeres. Daarna werd zij de eerste vrouwelijke generaal-majoor in het Belgische leger. Rosa Merckx van haar kant werd brouwmeester van Liefmans en in de brouwerswereld is ze tot op vandaag een gerespecteerd icoon waar je niet omheen kan.

Dankzij al die vrouwen, en nog vele anderen, is het statuut van de vrouw beduidend geëvolueerd, zoals blijkt uit onder meer de 60% vrouwen in het eerste jaar geneeskunde, of de - nog schamele - 7 à 8% vrouwen in het leger. Sommigen van die pioniersvrouwen stonden met elkaar in contact: zo stichtten Van Diest en Popelin bijvoorbeeld samen de vereniging Ligue belge du droit des femmes en staan ze voortaan tegenover elkaar op duizenden 2 euromuntstukken. Popelin heeft ook les gegeven in een van de scholen van Gatti de Gamont.