De Wolfsschlucht I, restant van het Duitse offensief

03/09/2020

In een bos in de buurt van het eenzame dorpje Brûly-de-Pesche, vlak bij de Franse grens, ligt ‘de bunker van Adolf Hitler’ verscholen, zoals die algemeen bekend stond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ten tijde van de bezetting en het verzet tegen de Duitse inval het grote hoofdkwartier van de Führer tijdens de veldtocht van juni 1940 in Frankrijk. Nu is het een gedenkplaats die je met het gezin kunt bezoeken.

Het ‘Wolfravijn’ (Wolfsschlucht) getuigt nog van het verblijf van Hitler. Hij streek neer op deze open plek in het Ardense woud om dichter bij zijn manschappen te zijn toen ze zich klaarmaakten om Frankrijk binnen te vallen.

In juni 1940 moeten de 119 inwoners weg uit Brûly-de-Pesche. De kerk wordt verbouwd tot bioscoopzaal, waar Hitler de nieuwsfilms bekijkt en censureert. In de klokkentoren wordt een watertank geplaatst. Hier ook wordt de capitulatieakte van Frankrijk opgesteld, die op 22 juni 1940 in het woud van Compiègne wordt ondertekend.

Naast een betonnen bunker die via twee gepantserde deuren toegankelijk is, staan er nog twee van de drie chalets in Beierse stijl, waarin de Führer met zijn officieren verbleef.

U ziet er ook het zwembad dat voor Hitler was uitgegraven en een reconstructie van een bunker van het verzet. Didactische panelen verspreid in het dorp vertellen over zijn geëvacueerde inwoners en de verzetsbewegingen na de evacuatie.

Via moderne toestellen (aanraak-, video- en filmschermen) komt u meer te weten over Adolf Hitlers’ naaste kring, zijn intimi zelfs, in die grimmige periode.