De Belgian Star Chefs van Brussels Airlines verwelkomen hun allereerste vrouwelijke collega

20/12/2017

Dankzij het in 2013 gelanceerde 'Belgian Star Chefs' krijgen reizigers bij Brussels Airlines in eerste klasse gerechten van Belgische sterrenchefs voorgeschoteld. Stéphanie Thunus sluit zich als eerste vrouwelijke chef aan bij deze internationaal vermaarde Belgen.

Deze keer neemt Stéphanie Thunus plaats achter het fornuis van de 'Belgian Star Chefs'. In 2018 zal ze een heel jaar koken voor de passagiers op intercontinentale vluchten.  En dat is een primeur! Voor het eerst neemt een vrouwelijke chef deel aan het project rond verfijnde gastronomie, waarmee Brussels Airlines hulde brengt aan de Belgische keuken. De maatschappij doet daarvoor een beroep op de grootste culinaire talenten uit verschillende provincies: Geert Van Hecke ('De Karmeliet', het intussen gesloten driesterrenrestaurant in Brugge), Peter Goossens ('Hof Van Cleve', driesterrenrestaurant in Oost-Vlaanderen) en Pierre Résimont ('L’Eau Vive', tweesterrenrestaurant in Namen) zijn maar enkele bekende namen.

In de volgende vier menu's (eentje per trimester) wordt culinair Henegouwen gehuldigd in de persoon van Stéphanie Thunus. Ze zal de lekkerste gerechten bereiden op basis van lokale seizoensproducten: kwartelmousse, kalfswangetjes met dragonsaus, violetmosterd en witte koolvis met saffraansaus. 

Een origineel menu dat bovendien onder meer rekening houdt met de beperkingen van de luchtvaartkeuken. Schotels die op 10.000 meter hoogte worden opgediend, mogen immers geen rauwe vis of vlees bevatten, noch met boter gemonteerde sausen. Bijkomende moeilijkheid: de tegenwoordig erg ingeburgerde kooktechniek waarbij voedingsmiddelen op lage temperatuur worden gegaard, is eveneens uit den boze. 

Stéphanie Thunus ziet dit culinaire avontuur als een 'fijne stijloefening, een interessante ervaring'. Het is ook een buitenkans om haar sterrenrestaurant in Seneffe, 'Au Gré du Vent', extra in de kijker te plaatsen.