Comès, of de 9e kunst in zwart-wit

14/10/2020

Brussel huldigt Didier Comès, een van de groten van de Belgische strip, meester van de fantasie en het zwart-wit. Dat gebeurt via twee tentoonstellingen: Comès. Over Schaduw en Stilte, tot 3 januari 2021 in het BelVue-museum, en Comès achter Gesloten Deuren, tot 2 mei 2021 in het Autriquehuis.

Dieter Herman Comès wordt op 11 februari 1942 geboren in Sourbrodt, een Belgisch dorpje aan de rand van de Hoge Venen, destijds ingelijfd bij nazi-Duitsland.  Zijn moeder is Franstalig, zijn vader Duitstalig, zelf neemt hij onder dwang dienst in het Duitse leger en hij noemt zich een ‘Elzassische bastaard’. Die dubbele culturele afkomst, de tragische tweede wereldbrand en zijn geboortestreek vormen de grondslag van zijn werk: uitsluiting, de zoektocht naar zijn identiteit, oorlog, hekserij en de folklore van de Ardennen en de Hoge Venen. Nog kenmerkend voor zijn strips: zijn systematisch gebruik van zwart-wit.

 

Het werk waarmee hij bekend werd, De dorpsgek van Schoonvergeten (1979), waarvan het Franse origineel, Silence, de titel van een van de expo’s opleverde, is op deze thema’s gebaseerd. Het verhaal vertelt de avonturen van een doofstomme, goedige en naïeve jongeling onder haar vleugels genomen door een Ardense heks.

Bereid uw bezoek aan BELvue  museum en Autrique huis  alvast voor.t