Chocolade om bij weg te smelten

22/10/2020

Is er iets waar je blijer van wordt dan van een lekker stuk chocolade? Dit jaar zette de bekende culinaire gids Gault&Millau de beste chocolatiers van België en Luxemburg opnieuw in het zonnetje.

De concurrentie is hard onder de 97 chocoladekunstenaars uit deze selectie. Het klopt dat, wat chocolade betreft, België zich zijn internationale faam niet aanmatigt. Maar wat zijn de doorslaggevende criteria? Voor de jury van de gids zijn er dat eenvoudigweg twee: een mix van visuele en smaakeigenschappen.

Zoals vorig jaar zijn er drie winnaars in België, die elk een van de landsdelen vertegenwoordigen. Dit jaar moeten we ook de Discovery of the Year-prijs aanstippen, weggekaapt door Goût Fou in het Oost-Vlaamse Zele.

In deze vijfde editie wint voor Brussel Laurent Gerbaud, geprezen om de kwaliteit van de gebruikte cacaobonen uit Madagaskar, Peru en Ecuador en om zijn pralines die wonderwel samengaan met bier en wijn.

In Vlaanderen draagt de Oostendenaar Olivier Willems de palm weg. Hij combineert originaliteit met kwaliteit in zijn ongeziene kunstwerkjes met intense evenwichtige smaken, zoals zijn praline James Ensor, waarin Earl grey, fleur de sel en praliné zitten.

Voor Wallonië tot slot kwam Benoît Nihant uit Awans in de buurt van Luik als winnaar uit de bus. Hij stelt de cacaoboon centraal, van bij de selectie tot in zijn toppraline Cœur de Samba. De boon wordt professioneel gebrand, gemalen en verwerkt met een techniek waar tal van kenners veel mee ophebben.

Deze chocolatiers zijn de trotse ambassadeurs van een Belgisch ambacht dat een waaier aan figuren voortbrengt die je dringend ‘s moet proeven.