Charleroi, zwarte lus en groene pauzes

01/09/2020

Zowat 20 km wandelen tussen de resten van een bloeiend industrieel verleden enerzijds en natuur anderzijds. Het pad Boucle noire, tussen Charleroi en terrils, laat ons Charleroi ontdekken op een aparte manier. We maken kennis met het mijn- en industriële verleden van het Zwarte Land.

Vanaf station Charleroi-Sud loopt het pad de stad uit en duikt onder in een wereld van betonnen en stalen monsters, afgedankte fabrieken en kleurige muurschilderingen die de verlaten plekken opvrolijken. Langs het jaagpad zijn enkele fabrieken nog steeds in bedrijf, maar voor hoelang nog? Algauw ruilen we het beton in voor natuur, mooie kastelen, herinneringen aan een rijk verleden, toen België met name dankzij Charleroi ’s werelds tweede grootste industriemacht was.

In een bocht van het pad een rustig lapje groen in een dorpje met verstilde schuiten! Op de andere Samberoever Monceau-sur-Sambre, waar winkels, kleine cafés en een park met een schitterend arboretum voor wat leven zorgen. Na onze klim van een helling in een mooi bos sluit het wandelpad aan op een oude industriële spoorlijn, nu heraangelegd als Ravel.

Op het einde worden we ondergedompeld in het mijnverleden van de stad, met de rij terrils. Dit lastigere stukje ziet uit op het kanaal (terril Bayemont St-Charles), de industriezone (terril St-Théodore) en biedt een adembenemend panorama op Charleroi: haar torens, schoorstenen, industrieterreinen.

Stippel uw tochtje uit op les chemins des terrils!