‘Brussel was toen ohlala en olijk …’

02/06/2021

Droomt u ervan u onder te dompelen in het Brussel van weleer, nu eens zo anders en dan weer zo eender als nu? Heimwee naar de belle époque? Dan gaat dit u interesseren. Een vrij toegankelijk filmpje op internet toont hoe begin vorige eeuw de belangrijkste plekken van de hoofdstad eruitzagen.

De film, gedraaid in 1908 in Brussel en nu gerestaureerd en ingekleurd, leidt ons langs de hoofdlanen van de stad ten tijde van Victor Horta en Camille Lemonier. Met haar grote, bekende gebouwen en de menigte voetgangers die ze hebben zien optrekken: heren met bol- of hoge hoed, dames in lange japon of rok en met elegante hoed op kuieren voorbij de Beurs, wandelen over het Poelaertplein met zijn gerechtsgebouw – nu ‘s niet in de steigers – over het Brouckèreplein met de Anspachfontein, langs het vroegere Noordstation, dat lijkt op de Opéra Garnier, op het Rogierplein, over het Katelijneplein met zijn levendige vismarkt, over de obligate en sublieme Grote Markt - merk in het midden die leuke muziekkiosk op - in het Warandepark met die knapen in korte broek en strohoed met lint op en langs de zuilengalerij van het Jubelpark. Tot slot nemen we de tram de stad uit, naar het Zoniënwoud tot aan het Museum van Belgisch-Kongo, nu het gerenoveerde AfricaMuseum.

 

In dit korte filmpje van 8 minuten, een echte tijdmachine, herbeleven we een periode nog niet zo lang geleden en toch zo anders, die indruk op ons maakt, zo rustig onbekommerd en schijnbaar zorgeloos als ze is.