Brugge, zowel onder- als bovengronds een schatkamer

03/06/2021

Het historische centrum van Hanzestad Brugge is al twee decennia UNESCO-Werelderfgoed, met name door zijn middeleeuwse stadsweefsel, gotische baksteenarchitectuur en als geboorteplek van de Vlaamse Primitieven. Maar ook een blik onder de begane grond loont zeer de moeite. Zo is een bijzonder mooi beschilderde grafkelder uit de 14e eeuw blootgelegd.

Op zich niks uitzonderlijks, zou je denken. Steek in Brugge een spade in de grond en de kans is reëel dat je wat bovenhaalt uit het verleden. Maar zowat halve meter onder het wegdek van de Mariastraat, in het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof, hartje stad hebben archeologen tijdens rioleringswerkzaamheden naast skeletten, kistnagels en restanten van het kisthout twee grafkelders opgegraven. Van een ervan liepen de rillingen ze over de rug, van pure opwinding. Hij is rijkelijk versierd met goedbewaarde fresco’s. Een lange zijde toont een engel die een wierookvat zwaait, staande tussen bloem- en kruismotieven. Op een korte zijde is een calvariescène afgebeeld, namelijk Jezus aan het Kruis, geflankeerd door Maria en de apostel Johannes. Op de tegenoverliggende zijde herkennen we een Zetel der Wijsheid, Maria met Kind gezeten op een troon. De beschilderingen laten vermoeden dat de grafkelder dateert uit de late 14e eeuw. Het zou gaan om een onverstoord graf, te oordelen naar de sporen van één individu in anatomisch verband.

 

Ook de praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute in de Onze-Lieve-Vrouwekerk vlakbij zijn een bezoek waard.