Brood uit houtgestookte oven in abdij van Herkenrode in Kuringen

03/08/2023

Hou vanaf september de abdij van Herkenrode in de Hasseltse deelgemeente Kuringen nauwlettend in de gaten. Eén keer per maand wordt er dan opnieuw op de traditionele manier brood gebakken, en verkocht. Je zal er als de kippen bij moeten zijn, want wedden dat het als zoete broodjes de deur uitvliegt?

Het bak- én maalproces gebeurt op de site zelf. In het najaar van 2019 namen vrijwilligers het binnenwerk van de watermolen onder handen om hem weer helemaal maalvaardig te maken. Voorts kwamen er een nieuw rad uit staal en nieuwe houten sluisdeuren. Op geregelde tijdstippen of volgens afspraak kan je de gerestaureerde Tuiltermolen aan het werk zien. 

De oven in de Tuiltermolen zal worden gestookt met snoeihout dat in de cederappelplantage van de abdijsite wordt vergaard. Per keer zullen er 50 à 60 broden uitkomen, met de kenmerkende smaak van vroeger. Deze bakwijze beantwoordt aan de stijgende vraag naar lokale en natuurlijke producten. Voorlopig lossen twee bakkers elkaar af, maar als het initiatief een succes wordt – en wie twijfelt daaraan? – zou de oven in de toekomst misschien wel wekelijks warm worden gemaakt. Het eenmalig experiment op Maria-Hemelvaart 2021 was al geslaagd. 

In de abdijwinkel kan je trouwens nu al terecht voor onder meer abdijproducten, zoals de al vaak gelauwerde Herkenrodebieren, naast appelsap, stroop, confituur en andere lekkernijen. 

600 jaar lang, van eind 12e eeuw tot aan de Franse Revolutie, was Herkenrode een cisterciënzerinnenabdij.