Binche viert opnieuw carnaval

16/02/2023

Het beroemde carnaval van Binche, in de provincie Henegouwen, is terug na twee jaar onderbreking door de coronapandemie.

Heel wat grote en kleine Belgische steden vieren in februari of maart vakantie, tijdens de vasten, de periode dat de christenen zichzelf onthouding opleggen. Er wordt werkelijk in het hele land gevierd. Mogelijk zijn het Oost-Vlaamse Aalst daarvoor het bekendst en Binche, zonder het typische carnaval in de Oostkantons te vergeten.

Tijdens het carnaval in Binche is het drie dagen feest: op Vette Zondag, Vette Maandag en Vette Dinsdag, beter bekend als Mardi Gras.

De toeschouwers kunnen dan genieten van stoeten, confettigevechten (ja, u leest het goed), vuurwerk en een heel bijzondere stoet op Vette Dinsdag, waar we onder meer de Gilles leren kennen.

Bij een Belg doet Binche onmiddellijk denken aan die mysterieuze figuren in jute kleren versierd met ster-, leeuw- en kroonmotieven in de gepaste Belgische kleuren zwart, geel en rood. Het kostuum heeft nog onderdelen, waarvan de majestueuze hoed met struisvogelveren misschien het meest opvalt.

Laten we blij zijn dat Binche terug is en tegelijk al de andere carnavalvieringen in België in de bloemetjes zetten.