Bier onder de straatstenen van Brugge

16/09/2016

Brugge, het Venetië van het Noorden, zal dankzij zijn bierpijpleiding nog een stuk populairder worden bij toeristen en andere bezoekers. Inderdaad, sinds enkele dagen stroomt Belgiës geliefkoosde drank bij uitstek onder de stad door.

Eerbiedwaardige dame Brouwerij De Halve Maan in de Brugse binnenstad bestaat al bijna 500 jaar.  Door plaatsgebrek werd de bottelarij echter gebouwd buiten de stad. Twee jaar geleden bedacht de eigenaar een plan om een ondergrondse leiding onder Brugge aan te leggen. Een bizar project? Blijkbaar niet, want sinds enkele dagen stroomt er geen olie onder de straatstenen in het centrum … maar bier!

De klus was geen sinecure. Immers, zodra de burgemeester van Brugge zijn toestemming had gegeven, moest dat buitenissige idee nog worden gefinancierd. Dankzij de talrijke bierfans van De Halve Maan en de stad kon op vrijdag 16 september 2016 de nieuwe bevoorradingsmethode in gebruik worden genomen.

Voor de aanleg van die 3 kilometer lange pijpleiding, die op sommige plaatsen meer dan 30 meter diep ligt, werden boortechnieken uit de oliewinning toegepast.  Tegelijk praktisch en milieuvriendelijk: zo kan men immers het transport brouwerij-bottelarij afbouwen en de historische binnenstad, sinds 2000 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, minder belasten.  Het ging om zowat 500 vrachtwagenritten die jaarlijks de straatstenen van het middeleeuwse Brugge teisterden.

Zo zal de ‘bierleiding’ dagelijks bijna 4.000 liter bier onder de straten van de oude stad door pompen. Het traject loopt onder publiek domein. De pijpleiding, bestaande uit 2 buizen, werd gemaakt door Denys uit Wondelgem, een deelgemeente van Gent. Het bedrijf is gespecialiseerd in water-, gas- en oliepijpleidingen.