Bier langs de Maas en door de geschiedenis heen

24/09/2020

In de middeleeuwen waren de wegen slecht en niet bepaald veilig. Bijgevolg gebeurde zowel het goederen- als personentransport bij voorkeur over bevaarbare waterwegen.

Langs de rivieren ontstonden ook de grote steden, met hun markten. Daar werden goederen geruild, een belangrijke bron van inkomsten voor de gaststeden. Tegelijk waren de steden centra van culturele uitwisselingen. De grote burgerlijke en religieuze gebouwen trokken kunstenaars en ambachtslui aan. De Maas, het jaar rond bevaarbaar tussen Maastricht en Sedan, ontsnapte niet aan die economisch-culturele roeping.

Het Maison du Patrimoine médiéval Mosan (MPMM) in Bouvignes-sur-Meuse (Dinant), ondergebracht in een schitterend pand uit de 16e eeuw, dompelt ons onder in de bewogen geschiedenis van de Maasvallei  aan de hand van haar vaste collecties en tijdelijke tentoonstellingen. Zo komt u, van eind oktober 2020 tot begin oktober 2021, op L’Âge de la Bière alles te weten over bier. Bier heeft in onze streken al sinds de Gallo-Romeinse oudheid onafgebroken succes, maar vooral in de middeleeuwen begonnen brouwerijen op te duiken, zowel  klooster- als stadsbrouwerijen.