Bibiane Godfroid onderscheiden met Légion d’honneur!

11/03/2015

De Franse président, François Hollande, onderscheidde woensdagavond Bibiane Godfroid met een Légion d’honneur voor haar volledige carrière.

Niets wees erop dat deze inwoonster uit Waver zo’n verbluffende carrière zou maken. Bibiane Godfroid, die recht en fiscaliteit studeerde aan de Université Catholique de Louvain, begon als hoofdredactrice en presentatrice van het tv-journaal van RTL Télévision in België en werd in 1987 programma- en fictiedirecteur van RTL-TVi. Ze zal de tv-journaals blijven presenteren tot 11 september 1989.

Ze besloot haar carrière op het kleine scherm in Frankrijk voort te zetten. In 1991 werd ze programmadirecteur van Canal J alvorens Hervé Bourges haar benoemde tot programmatiedirecteur van France 2.

Frankrijk rolde de loper voor haar uit.  In 1996 stapte ze over naar Groupe Canal+, eerst als directeur digitale programma’s en antennedirecteur, daarna als topvrouw van betaalzender Kiosque.

Van 1 januari 2007 tot 31 december 2014 was ze programmadirecteur-generaal van de groep M6 en op 1 januari 2015 werd ze er productiedirecteur-generaal.

“Het is de mooiste beloning die ik ooit heb gekregen”, zegt ze. “Als Belgische onderscheiden worden door de Franse republiek, maakt de beloning des te groter. Ik was bijwijlen erg ontroerd.”

Ontroering die ze wilde delen, eerst met haar gezin, “want professioneel succes hangt nauw samen met persoonlijke ontwikkeling”, maar ook “met al wie aan mijn zijde professioneel is meegegroeid.” Twintig mensen mochten haar vergezellen naar het Elysée om, samen met haar, dit grootse moment te beleven. “Die beloning is ook een goede gelegenheid om ’s terug te blikken op al wat ik al heb gedaan.”

Want, ondanks haar indrukwekkende cv, geeft Bibiane Godfroid toe niet te beseffen dat zij televisiegeschiedenis heeft geschreven. “Voor het eerst ben ik me daar nu echt van bewust. Met name toen ik de mediaverslaggeving daaromtrent in België, en meer dan ik verwachtte, in Frankrijk zag. Ik weet nu dat ik een voorloper ben geweest en soms zelfs een voorbeeld voor een generatie vrouwen. Ik voel me erg gevleid.”