Belgische patissiers winnen Europees goud

25/01/2016

Het Belgische team van patissiers Arnaud Nicolas en Mathieu Dierinck heeft het Europees kampioenschap patisserie in Genève gewonnen. Het duo plaatste zich hiermee meteen ook voor het wereldkampioenschap patisserie op 22 en 23 januari 2017 in Lyon.

De twee Belgen namen het op tegen Denemarken, Zweden, Spanje, Rusland, Libanon, Turkije en Zwitserland. De deelnemende patissiers kregen verschillende opdrachten om hun talenten te tonen: twee desserten met fruit, tien desserten met chocolade en een artistiek stuk uit suiker. Als sluitstuk werd gevraagd een sculptuur te maken uit een stuk chocolade dat 23 kilo weegt en 50 centimeter hoog is.

“Het is vooral een kwestie van fijnproeverij. Het is de smaak die het verschil maakt wanneer men de kandidaten moet beoordelen”, zegt Gabriel Paillasson, voorzitter en oprichter van de wereldbeker patisserie. “Want patisserie is voornamelijk een kwestie van smaken.” 

Na het winnende Belgische duo, vervolledigden Deense en Zweedse patissiers het ereschavot. Zij kwalificeerden zich, net als België, ook voor de wereldbeker patisserie in 2017. Arnaud en Dierinck zullen dan strijden tegen 17 andere landen, afkomstig uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Het is niet de eerste bekroning voor België. Onze patissiers kregen in het verleden al 1 keer de gouden, 3 keer de zilveren en 3 keer de bronzen medaille.