Belgische friet is een museum waard!

26/07/2022

1 augustus is Werelddag van de Belgische Friet. Waarom die datum? Goeie vraag! Er is daarvan niks te boek gesteld. Maar wat een kans om deze parel van onze gastronomie te proeven en waarom niet zijn museum te verkennen. We zijn tenslotte in België, waar de friet een museum verdient.

Op de herkomst van de friet gaan we niet meer in. Hoewel zowat de hele wereld van French fries spreekt, zit Frankrijk daar voor niet veel tussen, maar wel het Ierse dialectwoord to french, voor snijden.

Eén ding is zeker: vooral wij zijn dol op frieten en ze horen volgens de regels van de kunst te worden gemaakt. Aardappelsoort (bintje), dikte (1 cm), bakwijze (temperatuur), frituurvet (rundvet), mayonaise, frietkot, puntzak … Belgische frieten, da’s een hele kunst.

In het Frietmuseum in Brugge, geopend in 2008, komt u een en ander te weten over dit stukje aardappel dat wereldwijd bekend is. Een beetje geschiedenis! Over de aardappel en haar tocht van Peru naar Europa, over frietketels- en -koten, heel wat afbeeldingen van friet in de kunst. En last but not least: de praktijk! U leert er de beste frieten bakken en uiteraard doet u er saus op, zoals bijvoorbeeld mayonaise, ook al zó befaamd dat een wetsartikel het recept zelfs beschrijft.

Zo, genoeg gepraat. Nu gauw naar de frituur om de hoek of uw keuken in voor lekkere Belgische frieten. En komt u in Brugge, loop dan zeker ’s het Frietmuseum binnen, gevestigd in het oude Natiehuis van de Genuese Loge (de Saaihal) uit 1399.

Enfin, voor opheldering omtrent de datum 1 augustus houden wij ons aanbevolen op mailadres focusonbelgium@diplobel.fed.be.