Belgische chocolade die niet zo bitter smaakt

07/07/2021

Is er iets fijners dan een heerlijk stuk chocolade in je mond te laten smelten en er minutenlang van na te genieten? Maar wat gaat er schuil achter een stuk chocolade?

 

 

Nu de consument graag weet wat er in het product zit dat hij eet en hoe het is gemaakt, hebben de Belgische chocolatiers besloten de weg naar duurzame chocolade in te slaan.

Doelstelling 2030: Alle chocolade gemaakt en verkocht in België moet duurzaam zijn

Wat houdt dat exact in? In grote lijnen onthouden we drie prioriteiten. Namelijk: een eerlijk inkomen voor de producenten van cacaobonen, kinderarbeid bannen in de cacaoteelt en een halt toeroepen aan de ontbossing op grote schaal in de productielanden.

Het partnerschap Beyond Chocolate, opgericht in 2018, bundelt de krachten van de producenten, maar ook van de Belgische overheid,  grootdistributie, investeerders, universiteiten en het middenveld.

De zowat 200.000 gezinnen in de wereld die leven van de cacaoteelt een eerlijk inkomen bezorgen, zodat kinderen niet naar het veld maar naar school kunnen zoals het hoort, is een heuse uitdaging.

Voorts staat de cacaoproductie nog al te vaak gelijk aan ontbossing, vooral in West-Afrika. Het partnerschap verbindt er zich toe niet alleen dat fenomeen te stoppen, maar ook de verwoeste bossen te herstellen en terug te geven aan de cacaoboeren, uiterlijk in 2030.

De doelstelling is dat in 2030 Belgische chocolade synoniem is aan duurzame chocolade.