Belgische barkeeper verandert bier in cocktails

18/03/2019

De kunst om de perfecte cocktail te bereiden, heb je niet in een-twee-drie in de vingers. Daar gaan heel wat theoretische kennis en praktijkoefeningen aan vooraf.

Onze 31-jarige landgenoot Damien Baert weet er alles van. Toen hij pr studeerde, vond hij een studentenjob als barman. Hij voelde zich meteen als een vis in het water in het nachtleven en door het contact met de klanten. Hij nam een oud café over in de universiteitswijk in Namen, stak er al zijn tijd en zijn geld in - liever schulden dan spijt achteraf, luidt zijn credo - volgde alle mogelijke cursussen mixologie en deed mee aan allerlei nationale en internationale cocktailwedstrijden. Dikwijls eindigde hij in de top 5 of shakete hij zich zelfs naar de ereplaats in de finale. Zijn Égerie, speciaal bereid als hulde aan de Egeïsche Zee tijdens een wedstrijd in Griekenland, betekende zijn doorbraak en gaf hem naar eigen zeggen dat nodige steuntje in de rug.

Maar het is in zijn cocktailbar in een hippe buurt van Namen dat Damien, in samenwerking met onder meer brouwerijen InBev, Dubuisson en Lindemans, speciaalbieren omtovert tot sublieme cocktails. Door te exploreren, innoveren en optimaliseren wordt met de regelmaat van de klok de kaart uitgebreid. In zijn bereidingen proef je duidelijk alle natuurlijke smaken: bitter, zoet, kruidig of zout. Had u graag geweten welke ingrediënten hij in zijn verrukkelijke brouwsels verwerkt? De barkeeper licht graag een tipje van de sluier rond zijn creatieve ambacht op. Smakelijk!