Belgisch restaurant beste bierbestemming ter wereld

11/02/2021

Voor het bierland bij uitstek lijkt dat op het eerste gezicht niet zó spectaculair. Maar dat is het eigenlijk wel. Want zo’n wereldkaart is best groot.

In 2019 stond restaurant De Gebrande Winning van de 47-jarige zaakvoerder Raf Sainte uit Zepperen, bij Sint-Truiden, al op de tweede plaats van de internationale bierwebsite RateBeer.com. Nu heeft hij het hoogste schavotje beklommen op de wereldranglijst. Met zijn vriendin, ouders en vijf werknemers zoekt hij al zes jaar onverdroten naar de perfecte combinaties van bieren en gerechten. Intussen heeft zijn zaak op dat vlak een onbetwiste reputatie opgebouwd en dat is de recensenten van RateBeer.com niet ontgaan. Maar liefst 74.000 cafés, restaurants en drankhandels laat een opgetogen en glimmend trotse Raf achter zich.

In zijn kelder bewaart hij 225 soorten bier, uit zowat alle windstreken. Er zitten hele zeldzame bij, zoals dat Duitse zure bier waarvan er wereldwijd amper twaalf flesjes bestaan. Bierfanaten, ook wel aangeduid met het ietwat oneerbiedige beer geeks, komen van heinde en verre om te proeven van Rafs uitgebreide en kostbare collectie, geschat op 35.000 à 50.000 euro.

Uiteraard moet die eerste prijs uitgebreid worden gevierd … met bier. Straks, wanneer na corona de deuren van De Gebrande Winning weer openzwaaien, trakteert de feestneus zijn eerste honderd klanten alvast op een heerlijk champagnebiertje.