Belgisch bier uitgeroepen tot cultureel erfgoed

01/12/2016

De UNESCO heeft beslist om de Belgische biercultuur op te nemen in de lijst van ‘het immateriële culturele erfgoed van de mensheid’.

In België worden zowat 1.500 biersoorten gebrouwen. Iedere provincie heeft er van oudsher zijn eigen typische brouwerijen. Er worden ook verschillende gistingsmethoden gebruikt. Mede hierdoor zijn er duidelijke smaakpatronen herkenbaar die kunnen verschillen naargelang de streek.

Daarnaast is de UNESCO vooral onder de indruk van de manier waarop de Belgische biercultuur verweven is met het dagelijkse leven. Zo is er veel lof voor het gebruik van bier bij het bereiden van culinair hoogstaande gerechten. Ook de aandacht die in België uitgaat naar het bestrijden van overmatig alcoholgebruik, krijgt een positieve vermelding.

Deze symbolische erkenning is in alle geval ook een opsteker voor het toerisme in België. Het gastronomische aspect geldt immers als één van de belangrijkste redenen waarom toeristen voor een bepaalde bestemming kiezen.

De biercultuur is de elfde immateriële culturele uitdrukkingsvorm uit België die de UNESCO al aan zijn lijst heeft toegevoegd. Eerder waren onder andere de Heilige Bloedprocessie in Brugge en het Carnaval in Aalst aan de beurt.