België oogst 15 extra sterren in Michelingids 2023

16/03/2023

Het Koninklijk Theater van Bergen zinderde op 13 maart van de spanning tijdens de voorstelling van de Michelingids België en Luxemburg 2023. Ons land mag 15 extra sterren prikken aan zijn al drukbezette culinaire firmament. In totaal prijken er liefst 167 stuks, verdeeld over 140 toprestaurants. Een indrukwekkende concentratie.

Alleen maar goed nieuws van het culinaire front. De drie restaurants met 3 sterren behouden ze. Niemand is een ster kwijtgeraakt. Er zijn er zelfs 15 bijgekomen. Zo mogen één restaurant in Brussel een tweede, vijf restaurants in Vlaanderen, zeven in Wallonië en twee in Brussel elk hun eerste ster achter hun naam schrijven.

Twee opmerkelijke feiten. Eind 2023 geeft topchef Peter Goossens van Hof van Cleve in Kruisem zijn driesterrenzaak over en de Brusselaar Mallory Gabsy, Jonge Chef van het Jaar 2023 en deelnemer aan het Franse culinaire tv-programma Top Chef, heeft met zijn gelijknamige restaurant in Parijs zijn eerste ster op zak.

Tot slot vermelden we nog even dat de Michelinsterren staan voor het neusje van de zalm wat betreft het puur culinaire: de kwaliteit van de geserveerde producten, de persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie van de keuken door de tijd. Criteria als comfort, bediening en sfeer bepalen niet mee of een restaurant een of meer sterren krijgt toegekend; daarvoor dienen de icoontjes in de vorm van bestekjes of huisjes.