België, land van bier en van … schuimwijn
Twee Belgen werden bekroond op het 12e 'Concours international des Meilleurs effervescents du Monde'. Raymond Leroy en de Vignoble des Agaises wonnen twee zilveren medailles, de eerste voor Cuvée Franco Dragone 2009 en de tweede voor Ruffus Brut. Martin Bacquaert van zijn kant een voor zijn Bacquaert Brut, geproduceerd op zijn domein Entre-deux-Monts in Heuvelland, dicht bij de Franse grens.
Belgische schuimwijnen mogen officieel niet de naam ‘champagne’ dragen, maar qua kwaliteit doen ze niet onder. En ze slaan almaar beter aan. Met mogelijk één miljoen flessen in 2020 is het geen geheim dat België op dat vlak goed boert.
Hoewel de benaming Belgische champagne uit den boze is, wordt de traditionele methode toegepast. De druiven worden handmatig geplukt, de wijnbereiding gebeurt in vaten met warmteregeling en de gisting op planken duurt 15 maanden tot de droesem wordt verwijderd.