België bevestigt zijn status als culinair topland

14/12/2015

Bij de voorstelling van de Michelingids 2016 voor België en Luxemburg blijkt 2016 een culinair 'grand cru'-jaar voor België; er werden weer heel wat nieuwe sterren uitgedeeld. Er zijn maar liefst 3 nieuwe tweesterrenrestaurants en 8 nieuwe éénsterrestaurants! In het totaal telt België nu 130 restaurants met één of meerdere sterren.

Aan de top zijn er geen wijzigingen: toprestaurants Hof Van Cleve, De Karmeliet en Hertog Jan behouden hun elite-status met 3 sterren. Bij de tweesterrenrestaurants zijn er 3 nieuwkomers: La Villa in the Sky (Brussel), D'Eugènie à Emilie (Baudour) en The Jane Antwerp (Antwerpen). Acht restaurants werden bekroond met een eerste ster: Alexandre (Brussel), dEssensi (’s Gravenwezel), Bistrot du Nord (Antwerpen), Philippe Fauchet (Saint-Georges-sur-Meuse), Le Pilori (Ecaussinnes-Lalaing), Le Comptoir de Marie (Mons), Alain Bianchin (Overijse) en Danny (Maasmechelen).

Slechts 6 restaurants raakten hun ster kwijt en dit omwille van sluiting of aanpassing van de formule. Va Doux Vent (Ukkel), d’Hoogh (Mechelen) en Ciccio (Knokke) sloten de boeken, Lijsterbes (Berlare) en Vous lé Vous (Hasselt) pasten hun formule aan. Chef Danny Vanderhoven krijgt zijn ster op zijn nieuwe locatie in Maasmechelen direct weer terug.

Internationaal directeur Michael Ellis zag afgelopen jaar drie tendensen in de Belgische keuken. Voorop een jonge generatie chefs die eigen restaurants oprichten, na een opleiding bij grote chefs, wat zorgt een stijging van de gastronomische kwaliteit. Ook willen chefs steeds meer met lokale producten werken en zijn de restaurants meer casual ingericht.

Om opgenomen te worden in de befaamde Michelingids zijn 5 elementen doorslaggevend: de kwaliteit van de producten, de kunde van de chef, de persoonlijkheid van de keuken, de prijs-kwaliteitverhouding en de regelmaat, zowel in tijd als doorheen het menu.