België: bekend om zijn chocolade, al iets minder om zijn kaviaar

07/12/2018

Lange tijd werd kaviaar geassocieerd met Rusland, maar sinds het verbod op wildvissen wordt er in Rusland bijna geen kaviaar meer geproduceerd. Andere landen nemen de fakkel over: China, Italië en Frankrijk zijn momenteel de grootste exporteurs.

Op zijn beurt is België begonnen met de productie van het zwarte goud, zij het op bescheidener schaal. De Belgische sector produceert jaarlijks drie ton kaviaar. Hij haalt een derde van zijn omzet in december. De Royal Belgian Caviar, een Belgische producent, kweekt op het industriegebied van Dottenijs verschillende soorten steur.

Het is wachten tot de vrouwtjes volwassen zijn voor je je feesthapjes kunt garneren met de kostbare eitjes. ‘De jonge vis, de babysteur zeg maar, moet eerst opgroeien en pas rond zijn adolescentie kunnen we de kaviaar oogsten’, legt Thierry Bay uit, die de kwekerij van Dottenijs beheert. ‘Dus als hij ongeveer 10 jaar oud is. De beste leeftijd voor optimale kwaliteit. Dan zijn de eitjes het interessantst. Eerder zijn ze te klein en lijken ze op lumpkuit. Het is wachten tot ze 2,7 mm groot zijn, da’s ideaal.’ Een langdurig proces, wat de soms buitensporige prijs van het product verklaart. Tot 7.000 euro voor een van de edelste soorten: de beluga.

Sinds ongeveer 25 jaar staat een paar van Iraanse afkomst, Ahmad Razavi en zijn echtgenote Arya, aan het hoofd van nog een Belgisch bedrijf, dat zich in Waterloo vestigde: The Caspian Tradition. Dat exporteert wereldwijd en voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen. Het bedrijf staat onder permanent toezicht van het paar, want er zijn ettelijke miljoenen euro mee gemoeid!

Dus, als u zich wilt laten verwennen met de feestdagen, denk dan aan de kaviaar en doe de ‘neustest’! Gewoon ruiken; is hij reukloos, dan is hij van prima kwaliteit. Smakelijk!