Belg doorkruist als eerste Tasmanië tijdens de winter

03/10/2018

Geen zonovergoten strandvakanties voor Louis-Philippe Loncke. De Belg bracht de maanden augustus en september door in het grotendeels onherbergzame Tasmanië, vlak bij Australië. Als eerste ooit stak hij het eiland te voet over, zonder dat hij hierbij bevoorraad werd. En dat allemaal in winterse omstandigheden.

Gedurende 52 dagen legde de avonturier zo’n 500 kilometer te voet af, van het dorp Penguin in het noorden tot Cockle Creek in het zuiden van het eiland. Op zijn rug torste hij zestig kilo aan materiaal en bevoorrading, waaronder kampeermateriaal en een opblaasbare boot om meren over te steken en rivieren af te varen.

Louis-Philippe Loncke vermeed begaanbare paden en moest soms door metershoge sneeuw waden. Alsof de tocht nog niet zwaar genoeg was, beklom hij ook nog eens de Cradle Mountain, een berg van 1500 meter hoog. Op een rivier liet hij bijna het leven toen zijn boot onder water vastraakte na een aanvaring met een boomstam. Tijdens de expeditie verloor Loncke liefst zestien kilogram aan lichaamsgewicht. Hij is nu van plan om een boek te schrijven over zijn avontuur.

De 41-jarige Belg was niet aan zijn proefstuk toe. In 2008 trok hij door de Australische Simpsonwoestijn. Samen met de Peruviaan Gadiel Sánchez Rivera peddelde hij in 2013 met een kajak langs de oevers van het Titicacameer. Twee jaar later doorkruiste hij in zijn eentje te voet het Death Valley National Park in de Verenigde Staten. Al deze exploten leverde hem in 2016 de titel van ‘Europees avonturier van het jaar’ op.