Belg is beste jonge chef van de Benelux

06/10/2017

Frederic Chastro van restaurant Sõma in Antwerpen mag zichzelf een jaar lang de beste jonge chef-kok van de Benelux noemen.

De 29-jarige chef won namelijk de Benelux-finale van de ‘S. Pellegrino Young Chef 2018’ die dit jaar plaatsvond in Den Haag. Chastro versloeg de andere negen finalisten met zijn signatuurgerecht ‘rolletje van Belgisch konijn, orgaanvlees en kleine hersenen, biologisch witloof en een pittige saus op basis van donker bier’. Het recept moest rekening houden met de vijf gouden regels van de wedstrijd: ingrediënten, vaardigheid, genialiteit, esthetiek en overbrengen van een boodschap. De jury bestond uit topchefs zoals Peter Goossens, David Martin, Ron Blaauw, Jaimie van Heije en René Matthieu.

Bovendien was Chastro niet de enige Belg die er in de prijzen viel: Matteo Vannini van het Brusselse restaurant Da Mimmo won zilver en Loucas Mengal van L’Eveil des Sens in Montigny-le-Tilleul ging lopen met brons: een Belgisch gekleurd podium dus. Chastro mag in juni 2018 de Benelux vertegenwoordigen op de wereldwijde finale die zal plaatsvinden in Milaan.

Frederic Chastro, die Frans-Colombiaanse roots heeft, runt sinds juni 2017 samen met zijn Belgisch-Griekse vriendin Adriana Zafiris een eigen restaurant in Antwerpen. In Sõma serveren ze gerechten met ingrediënten uit de vier landen van hun herkomst. Restaurantgids Gault & Millau riep het duo eerder al uit tot ‘Jeunes Talents’ voor hun werk in de keuken van bistro L’Arsenic in Lyon.