Antwerpen, een stad onder invloed van zijn haven

05/01/2022

Het MAS (Museum Aan de Stroom), het Antwerpse museum met zijn verticale architectuur en 60 meter hoge glazen wanden, heeft een nieuwe permanente tentoonstelling geopend: "Vracht. Over de haven, mensen en goederen".

Van de tijd van de Vikingen tot nu kijkt de tentoonstelling terug op de zeelieden, de goederen en de ontmoetingen die door de havenactiviteiten werden gegenereerd. Prachtige scheepsmodellen, kunstwerken en gebruiksvoorwerpen geven inzicht in de evolutie van de handel en de stad door de eeuwen heen, maar ook in de hedendaagse realiteit. Sommige gebeurtenissen zijn belangrijker dan andere en zijn mijlpalen in deze evolutie. Op 24 augustus 1501 meerde bijvoorbeeld het eerste Portugese schip, geladen met peper en kaneel uit India, aan in Antwerpen. De haven van Antwerpen werd al snel hét centrum voor de verspreiding van kruiden in heel Noord-Europa. In de 16e eeuw was Antwerpen de belangrijkste beurs ter wereld, een symbool van de bloeiende internationale handel.

 

In de 19e eeuw stak de haven van Antwerpen Hamburg voorbij als vertrekhaven voor emigranten naar Amerika,  met de beroemde Red Star trans-Atlantische lijn. Twee miljoen Europeanen passeerden Antwerpen op weg naar de Nieuwe Wereld.

De tentoonstelling toont een zwart-wit verhaal, waarin zowel de goede als de slechte tijden van de economische groei aan bod komen.

 

Voor meer informatie en reserveringen kunt u terecht op: Freight | MAS Museum