Almaar vaker zeehonden langs Belgische kust

21/04/2021

In 2020 werden wel 1.900 zeehonden gespot in onze wateren en op onze stranden. Al enkele jaren is het niet ongewoon dat je tijdens een wandeling langs de Belgische kust oog in oog komt te staan met een zeehond. Het recentste rapport van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen over onze zeezoogdieren bevestigt dat het dier almaar vaker opduikt bij ons.

Dit goede nieuws danken we vooral aan twee factoren. Enerzijds, het EU-verbod op de handel in en import van zeehondenhuiden en andere van zeehonden afgeleide producten sinds 2009. Anderzijds, de kwaliteit van het milieu die erop vooruitgaat. Een mogelijke verklaring in dat verband is de beperking van zwaveluitstoot door schepen, voortaan prioritair voor de EU gezien de vele gezondheidsrisico’s. Wetenschappers wijzen ook op de afname van industriële toxische stoffen uit lozingen in zee. De betere waterkwaliteit heeft een positieve weerslag op het immuunstelsel en de vruchtbaarheid van de zeefauna.

De zeehonden lijken het erg naar hun zin te hebben in Nieuwpoort, waar er het jaar rond een tiental te zien zijn. Maar ook elders, zoals in Oostende, waar zich een kolonie heeft gevestigd, of in Koksijde of Zeebrugge. In de winter kan je vooral pups waarnemen op de zandplaten. Die blijven aan land tot wanneer ze hun vacht kwijt zijn en voldoende vetreserve hebben aangelegd om de gevaren van het ruime sop te trotseren.