AfricaMuseum kreeg al 240.000 bezoekers over de vloer

04/07/2019

Op 8 december 2018 ging het AfricaMuseum – het vroegere Koninklijk Museum voor Midden-Afrika – in Tervuren opnieuw open, na vijf jaren van ingrijpende renovatie- en restauratiewerkzaamheden. Daarover hebben we uitvoerig bericht in een FOB-artikel van 21 december 2018.

Het nieuwe concept blijkt een echte publiekstrekker te zijn. Sinds de heropening vonden al liefst een kwart miljoen geïnteresseerden de weg naar de unieke, rijke en gevarieerde collecties rond mens- en natuurwetenschappen, waar het AfricaMuseum wereldwijd erkenning voor geniet. Dat is een gemiddelde van 9.000 bezoekers per week, of bijna het viervoudige van vóór de renovatie. In het museumgebouw is alleen nog plaats voor de collecties, waardoor de totale tentoonstellingsruimte bijna verdubbeld is, van 6.000 m² vroeger tot 11.000 m² nu. Alle publieksvoorzieningen zijn voortaan ondergebracht in het nieuwe bezoekerspaviljoen: ingang, ontvangstbalie, museumwinkel, restaurant, cafetaria, picknickruimte voor kinderen, vestiaires …

 

Op de Publica Awards, de prijzen voor de beste overheidsprojecten, won dit renovatieproject de hoofdprijs in de categorie architecturaal erfgoed Heritage & Architecture.