Abdij van Villers, waar vriendschap en het geheim der sterren samenkomen

01/07/2021

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de abdij van Villers-la-Ville tal van activiteiten, waaronder een schitterend klank- en-lichtspel geïnspireerd op Le Petit Prince, het meesterwerk van Antoine de Saint-Exupéry.

Deze cisterciënzerabdij hartje Waals-Brabant, een tiental kilometer ten oosten van Nijvel, werd in 1146 gesticht door Bernard van Clairvaux in de vallei van de Thyle. Haar opvallend goed bewaarde grootse ruïnes in romaanse, gotische en klassieke stijl (door werkzaamheden in de 18e eeuw) maken er een betoverende plek van maar ook een nieuw levendig cultuurcentrum dat jaarlijks 110.000 bezoekers lokt.

 

De zomershow staat met stip in de Belgische theaterkalender. Dit jaar vindt onder de eerbiedwaardige en eeuwenoude gewelven een groot schouwspel plaats, een bewerking van De Kleine Prins van de dichter-vliegenier, een filosofisch verhaal, een hymne aan de vriendschap en de liefde die door de betovering van de plek boven zichzelf uitstijgt.

 

Maar de abdij organiseert evenementen verspreid over de zomer (zie Evenementen | Abdij Van Villers), met name stages naar ieders smaak: potsenmakers en minstrelen, kunst en natuur, Harry Potter, legendes en marotten, tijdverkenners … In het middeleeuwse dorp zie je smeden, mandenmakers of bijvoorbeeld koks aan de slag, boogschutters in actie, gevechtsdemonstraties en vind je een ambachtelijke markt. En niet te vergeten, van 21 augustus tot 26 september: La Vallée Secrète, een evocatie van de gouden tijden van de abdij tijdens een nachtelijke wandeling langs her en der monumentale digitale decors.