Aarlen, oud? Zeker, maar ook middeleeuws

19/08/2021

Aarlen deelt met Doornik en Tongeren het voorrecht te behoren tot de oudste steden in België. Zo zijn in de antieke stad Orolaunum tal van ontdekkingen gedaan die haar verre verleden oproepen.

Haar archeologisch museum is bekend om zijn Gallo-Romeinse afdeling; vooral de collectie grafmonumenten is een van de bekendste ter wereld. De archeologen waren dus blij met de middeleeuwse resten die ze hebben blootgelegd.

 

Het avontuur begint met de heraanleg van het Leopoldplein, waarbij sporen van een groot middeleeuws bolwerk zijn gevonden, sommige zelfs uit de 14e eeuw. Volgens Denis Henrotay, archeoloog bij de Waalse overheid, gaat het om vestingwerken van na 1550. Die waren gebouwd ter versterking van de verouderde middeleeuwse constructies.

 

De ontdekking komt als geroepen om het Maison du patrimoine médiéval dat in Aarlen gepland is, een duwtje in de rug te geven. Een multinationaal partnerschapsproject, waarbij met name gedacht wordt aan grensoverschrijdende toeristische routes naar de sites van de andere partners. Het is de bedoeling de middeleeuwse parels in Frankrijk, het Groothertogdom Luxemburg, België en eventueel Duitsland te gaan verkennen.