Aardbeien, smakelijk Belgisch exportproduct

04/06/2020

Het klassieke lijstje culinaire toppers van bij ons is bekend. Wat velen niet vermoeden, is dat ook de aardbei daarin thuishoort. Naar exportvolume scoort België voor dit kwaliteitsproduct traditioneel hoog op de wereldranglijst.

Wie bijt er niet graag in zo’n zoete, sappige, volgerijpte, perfect zuurzoete aardbei? Vroeger moest je een jaar lang geduld oefenen, tot eind mei-begin juni, om van deze delicatesse te kunnen genieten. Tegenwoordig is ze het hele jaar rond verkrijgbaar.

 

Uiteraard verschilt de teeltwijze van seizoen tot seizoen. In de zomer rijpt de vrucht in volle grond in open lucht. De bladeren van de aardbeiplant zetten het overvloedige zonlicht om in suikers, wat de extra zoete smaak verklaart. Plastic tunnels zijn geschikt in de lente en de vroege herfst terwijl in de winter alleen onder belichting in warme kassen kan worden geteeld. De Belgische markt biedt een vijftal volwaardige variëteiten aan, waarvan Elsanta domineert, met andere kleur- en smaaknuances.

 

Maar ongeacht het teelttype en het ras, altijd leveren de twee belangrijkste Belgische productiecentra, namelijk het Vlaamse Hoogstraten en het Waalse Wépion, een glanzend rood, gaaf, stevig, goedgevormd en sappig aanbod. Decennialange kennis, kunde, ervaring en experimenteren staan daar borg voor.