50 jaar bloementapijt op Grote Markt

09/08/2022

Voor de 50e keer ligt er weer een bloementapijt op ’s werelds mooiste plein. 1.680 m² begonia’s, dahlia’s, gras en schors veroveren de kasseien van de Grote Markt, tot opperste jolijt van de toeristen en de Brusselaars.

Traditioneel hult de Grote Markt zich in het weekend van 15 augustus in een enorm bloementapijt van 70 m lang bij 24 m breed. Nieuwsgierigen kunnen dit echte kunstwerk overdag (mits verplicht reserveren) vanop het balkon van het stadhuis bewonderen of ’s avonds genieten van het klank-en-lichtspel.

Dit jaar maakt deze reuzenpuzzel, in minder dan 8 uur gelegd door 100 vrijwillige Belgische tuiniers, een sprongetje in het verleden.

Voor de vijftigste verjaardag keert men terug naar de bron. In 1971 maakte Etienne Stautemas, toenmalig voorzitter van de Vlaamse beroepsvereniging voor sierteelt en groenvoorziening (AVBS), het eerste bloementapijt. De kunstenaars lieten zich door hem inspireren.

Op het tapijt van dit jaar, gemaakt door de Mexicaanse kunstenares Roo Aguilar Aguado en de Belg Koen Vondenbusch, die al 28 jaar aan de tapijten werkt, zien we opnieuw de aartsengel Michaël en de Belgische Leeuw.

Dit vluchtige kunstwerk zet onze bloemenkwekers … in de bloemetjes, of het nu gaat om de traditionele begonia’s en dahlia’s, de chrysanten en kardinaalsmutsen (uit Japan). Kennis die buiten onze grenzen gaat. En hoewel ook Brugge, Keulen, Parijs en Wenen al een bloementapijt had, moet men toegeven dat onze Grote Markt het fraaiste schrijn van allemaal is.

Als u in Brussel langskomt, mis dan die afspraak met de bloemen niet!