425 km mountainbiken aan de Belgische kust

18/11/2021

Naast watersport en strandvermaak kan je aan de Belgische kust voortaan liefst 425 km mountainbiken tussen de Nederlandse en de Franse grens.

In België alleen al kan je kiezen uit een paar honderd trajecten, verspreid over alle provincies. In West-Vlaanderen zijn de voorbije jaren aan de kust flink wat MTB-routes geopend of vernieuwd en nu hebben Sport Vlaanderen, de toeristische dienst Westtoer en de kustgemeenten ze verbonden tot één aaneengesloten netwerk van 425 km lang. Iedereen kan er zich uitleven, van de recreatieve fietser tot de getrainde sporter. Hoewel deze laatste wellicht meteen in de verleiding zal komen om de grote hoogteverschillen en de technische uitdagingen van de pas aangelegde MTB-marathonroute van 107 km tussen De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Middelkerke uit te proberen. Daarnaast was het geen sinecure in het dichtbevolkte kustgebied met zijn vele stukken beschermde natuur nieuwe MTB-routes uit te stippelen met voldoende offroadkilometers. Toch is het gelukt niet minder dan 178 van die offroadkilometers toe te voegen aan de al bestaande trajecten.

 

Zo’n uitgebreid netwerk terwijl onze kust het met amper 67 km hemelsbreed moet doen? Jazeker, en toch fietsplezier gegarandeerd.