4 Belgen opgenomen in Oscars Academy

30/06/2016

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), die vooral bekend is van de Oscars, heeft zijn nieuwe lichting leden bekend gemaakt. Bij de nieuwkomers zijn ook 4 Belgen: regisseurs Dominique Deruddere en Sahim Omar Kalifa, cameraman Jo Willems en monteur Marie-Hélène Dozo.

Regisseur Dominique Deruddere behaalde in 2001 een Oscarnominatie in de categorie voor beste niet-Engelstalige film met Iedereen beroemd! Deruddere is ook de regisseur van o.a. Crazy LoveWait Until Spring, Bandini en meer recent Flying Home. Hij woont en werkt op dit ogenblik in Los Angeles.

Marie-Hélène Dozo is vooral bekend als monteur van de films van de gebroeders Dardenne. Sinds La promesse is ze betrokken bij de films van het duo. Naast de recente films als Deux jours, une nuit en La fille inconnue, tekende ze ook voor de montage van The Diary of a Teenage Girl, een productie van het in LA gevestigde productiekantoor van het Brusselse Caviar (bekend van o.a. BlackParadise Trips en Terug naar morgen).

Bad Hunter, de laatste korte film van regisseur Sahim Omar Kalifa stond vorig jaar op de shortlist voor de Oscars. Zijn korte films Land of the Heroes en Baghdad Messi wonnen talrijke prijzen en onderscheidingen op filmfestivals over de hele wereld. Ondertussen heeft Kalifa zijn eerste speelfilm, Zagros, ingeblikt.

Cameraman Jo Willems werkt tegenwoordig vooral in de VS. Hij was de director of photography van o.a. The Hunger Games: Mockingjay Part 1 en Part 2, alsook van The Hunger Games: Catching Fire. Op dit ogenblik werkt hij in de VS aan de tv-serie American Gods.

De 4 nieuwe leden, zullen in de Academy nog andere landgenoten tegenkomen. Zo kregen o.a. monteur Nico Leunen (The Broken Circle Breakdown, Belgica, Kid, Lost River, 22 mei) en de regisseurs Michaël R. Roskam (Rundskop) en Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown) bij vorige rondes een uitnodiging in de bus.

De lijst van 683 nieuwe leden werd bekend gemaakt door AMPAS-voorzitster Cheryl Boone Isaacs. “Deze nieuwe lichting is een voortzetting van ons engagement op lange termijn om uitzonderlijk talent dat representatief is voor de filmindustire van vandaag te verwelkomen”. 283 uitnodigingen gingen dit jaar naar niet-Amerikanen uit 59 landen; 46% van de nieuwe leden zijn vrouwen, 41% zijn niet-blank; het jongste nieuwe lid is 24 jaar, het oudste 91. Met de vernieuwingsoperatie wil de organisatie een antwoord bieden op de negatieve kritiek op het ‘blanke mannenbastion’ van de Amerikaanse filmwereld.

Om geselecteerd te worden als lid van AMPAS, moet een kandidaat ondersteund worden door 2 leden van de Academy die vinden dat hij of zij ‘een uitzonderlijke prestatie leverde’ of moet de kandidaat al eens genomineerd zijn voor een Oscar.