2018 is het jaar van de Noordzee

06/04/2018

86 tot 150 miljoen ton. Dat is het wereldwijde aantal plastic afval in de zee. Jaarlijks groeit dit aan met 4,8 tot 12,7 miljoen ton. Een groot probleem, dat een dringende aanpak vereist. 2018 staat daarom in het teken van de Noordzee, want zij verdient onze bescherming.

De zee is bemind door velen, maar is zij ook gekend? Het initiatief wil de bevolking sensibiliseren rond wat de zee allemaal doet voor ons en hoe we haar beter kunnen beschermen. De aanpak van zwerfvuil maar ook natuurbescherming, hernieuwbare energie en duurzame vis vormen de pijlers van het jaar van de Noordzee. Het draagt bovendien ook bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstelling van de Verenigde Naties: leven in het water.

Met eenvoudige acties draagt iedereen zijn steentje bij: zoals je afval meenemen, een drinkbus en herbruikbare boodschappentas gebruiken, onverpakte groenten en fruit kopen, kiezen voor groene stroom, duurzame vis, ecologische schoonmaak- en verzorgingsproducten. De organisatie roept op om jouw acties en tips te delen met de hashtag #JaarvandeNoordzee2018 via Twitter en Facebook.

Het jaar van de Noordzee is een initiatief van WWF BE, Natuurpunt, UGent, ILVO, KBIN/OD Natuur, Provincie West-Vlaanderen, FOD Volksgezondheid, FOD Mobiliteit en de staatssecretaris voor de Noordzee.