Vincent Kompany verkozen tot New European of the Year

04/06/2015

Rode Duivel Vincent Kompany is vanavond in het Europees Parlement verkozen tot 'New European of the Year'. De nieuwe onderscheiding werd dit jaar voor het eerst uitgereikt door UNITEE en wil Europeanen met een migrantenachtergrond in de bloemetjes zetten. De internationale jury, samengesteld uit Europese politici en vertegenwoordigers van het zakenleven en ngo's, koos unaniem voor de Belgische topvoetballer.

Kompany "valt op over de grenzen heen, niet alleen door zijn voetbaltalent, maar ook door zijn spirit, ondernemerstalent, sociaal engagement en vrijwilligerswerk. Zijn karakter en doorzettingsvermogen maken hem tot een van de beste voetballers ter wereld. Hij is een voorbeeld voor veel Europeanen", zo prees Europarlementslid Philippe De Backer de aanvoerder van de Rode Duivels en Manchester City. Het Open Vld-Europarlementslid overhandigde de prijs aan vader Pierre Kompany. "Deze award is een van de belangrijkste die hij ooit al gewonnen heeft", zei vader Kompany. "Ik ben zeer fier op mijn zoon en ben blij dat hij hier vooral geroemd wordt als mens. Daar kan een vader alleen maar fier op zijn."

Kompany is niet de enige Belg die in de prijzen viel die avond. Meyrem Almaci kreeg van UNITEE de prijs voor ‘Outstanding New European Politician’. Almaci is Belgische van Turkse afkomst en heeft een sterke academische achtergrond. Ze werkte mee aan onderzoeksprojecten over  het succes van immigranten in hogere studies. Sinds 2014 is ze voorzitter van de ecologisch geïnspireerde Groen! en is daarnaast als sinds 2010 federaal parlementslid.

The New European Awards zijn een initiatief van UNITEE, een Europese organisatie die ondernemers en professionals met een migrantenachtergrond verzamelt. UNITEE, dat onder meer het Belgische Betiad onder haar leden telt, vertegenwoordigt naar eigen zeggen 15.000 ondernemers en zakenlui in 26 Europese landen.