Vier Belgische musea in de prijzen

07/04/2022

Vier Belgische musea zijn geselecteerd voor de Europese Museumprijs, die sinds 1977 wordt uitgereikt onder auspiciën van de Raad van Europa door het European Museum Forum. Hij wil musea belonen voor hun meest creatieve innovaties qua onderwijs en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Naast de grote mogen ook de kleine, lokale musea deelnemen aan de wedstrijd en hun kans wagen, zoals de vier Belgische winnaars.

Dat zijn: het museum van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), ingewijd in 2020, het MigratieMuseumMigration (MMM) in Molenbeek, Musée L van de UCLouvain en het Gents Universiteitsmuseum (GUM).

In het museum van de KBR kunnen de bezoekers dankzij zijn nieuwe technologieën op het scherm bladeren door de originele werken van de hertogen van Bourgondië en de kleinste details uitvergroten en onderzoeken, zodat deze kostbare documenten perfect bewaard blijven.

Het MMM in Molenbeek van zijn kant doet een beroep op ons inlevingsvermogen. De bezoekers zien er aandenkens en foto’s van mannen en vrouwen die hun land verlieten om in België te komen wonen, met name eerstegeneratie-immigranten, oorlogsvluchtelingen, expats …

De uitreikingsceremonie van de European Museum of the Year Award (EMYA) 2022 heeft plaats van 4 tot 7 mei in het Nationaal Museum van Estland in Tartu.

Het is al geleden van 2011 dat een Belgisch museum won, en dat was het Gallo-Romeins Museum van Tongeren. We duimen dat onze museale knowhow dit jaar opnieuw erkend wordt.