UGent, rijzende ster in het digitale tijdperk

18/02/2021

De Universiteit Gent mag er prat op gaan dat zowat de meeste scale-ups in Europa er dankzij haar komen.

Een scale-up is een start-up die voldoende gegroeid is om mogelijk een onderneming van wereldformaat te worden. Omar Mohout, onder meer onderzoeker bij Sirris (het kenniscentrum van de technologische industrie, gevestigd in Luik) profileert zich als expert van de scale-ups actief in de digitale sector. Sinds 2013 maakt hij een Europese rangschikking van dergelijke bedrijven die ontstaan zijn uit spin-offs in 200 universiteiten en andere onderzoekscentra.

Uit de gegevensanalyse van meer dan 10.000 Europese scale-ups blijkt dat de UGent prat mag gaan op een benijdenswaardige vijfde plaats, alleen voorafgegaan door befaamde instituten als de universiteit van Cambridge, ETH Zürich, de universiteit van Oxford en de Polytechnische School van Lausanne.

Wim Van Camp, algemeen directeur TechTransfer in de UGent: ‘Dit resultaat toont aan hoe, dankzij verscheidene financieringsmechanismen, de UGent de voorbije vijftien jaar spin-offs heeft opgericht en hoe die jonge bedrijven kunnen uitgroeien tot grootschalige bedrijven in het Gentse ecosysteem. Met onze unieke valorisatiestructuur in de Associatie UGent zullen we de onderzoekers blijven ondersteunen, bewustmaken en motiveren, zodat ze de komende jaren het meeste halen uit hun onderzoek.’

De UGent is echt een motor van de economie.