UGent opnieuw verkozen tot beste universiteit van België

03/09/2018

De Universiteit van Gent is ook dit jaar de hoogst geplaatste Belgische universiteit in de Academic Ranking of World Universities. Dit jaar steeg de universiteit 8 plaatsen in de wereldwijde ranking van onderzoeksinstellingen en behaalde zo de 61e plaats.

De Academic Ranking of World Universities wordt sinds 2003 jaarlijks opgesteld door de Chinese universiteit Jia Tong in Shanghai. De ranking vergelijkt 1.500 hogeronderwijsinstellingen op basis van onder meer het aantal Nobelprijzen dat alumni en professoren winnen, het aantal geciteerde onderzoekers en het aantal toppublicaties.

Bovenaan de lijst staat al sinds het ontstaan van de ranking de Amerikaanse universiteit Harvard, gevolgd door de eveneens Amerikaanse universiteiten Stanford en Berkeley. Dit jaar staan er twee Belgische universiteiten in de top 100, de Ugent (61e plaats) en de KU Leuven, op plaats 93. De Universiteit van Louvain-La-Neuve en de ULB bevinden zich tussen plaats 151 en 200, de Universiteit Antwerpen en de VUB tussen plaats 201 en 300 en de laatste Belgische universiteit in de top 500 is de Universiteit van Luik, die zich tussen plaats 301 en 400 bevindt.

De Universiteit Gent scoort net als vorige jaren vooral sterk dankzij het hoge aantal wetenschappelijke publicaties, wetenschappers die vaak geciteerd worden en de hoge productiviteit.