Twee Belgische restaurants bij de beste ter wereld

04/08/2022

Volgens de experten van het bekende Britse blad Restaurant komen twee Belgische eetadressen de top 30 van ’s werelds beste restaurants binnen.

De 1.080 onafhankelijke experten (chef-koks, culinair journalisten, restauranteigenaars …) die de invloedrijke ranglijst The World’s 50 Best Restaurants opstellen, zijn eruit. Die fijnproevers, 40 kiezers in elke van de 27 regio’s waarin de wereld is opgedeeld, mochten elk 10 restaurants selecteren. In die erg begeerde ranglijst staan adressen uit 24 landen op vijf continenten. En bij de winnaars scoren twee Belgische gastronomische tempels hoog.

The Jane in Antwerpen staat op 23. In 2021 stond het restaurant nog op plaats 66 en in 2019 zelfs op 111 (door corona is de wedstrijd in 2020 afgelast), een fikse  vooruitgang dus. Keukenchef in deze sterrenzaak, opgericht in 2014 in de wijk Haringrode in Antwerpen, is Nick Bril.

Op 27 staat Hof van Cleve van Peter Goossens. Sinds 2005 heeft deze zaak in het Oost-Vlaamse Kruisem met zijn jarenlange faam drie Michelinsterren. Het is ook sterk geklommen, want in 2021 stond het nog op 36.

De ranglijst, die nu zijn 20-jarig bestaan viert, wordt aangevoerd door Geranium van chef-kok Rasmus Kofoed in Kopenhagen, uitgeroepen tot ‘beste restaurant ter wereld 2022’. Central in Lima en Disfrutar in Barcelona vullen de wereldtop 3 aan.

De volledige rangschikking vindt u hier.