Sterk, goedkoop en stralingsbestendig bouwmateriaal van maanstof

09/01/2025

De VS en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA zijn van plan de maan niet meer los te laten. Voor een permanente basis ginds zijn de gepaste materialen vereist. Ingenieur Bram Verbruggen uit het Vlaams-Brabantse Merchtem toont aan dat maanstof daar uiterst geschikt voor is.

De voorbije twee jaar werkten de 28-jarige ingenieur Bram Verbruggen en zijn collega’s aan technologie om sterk, goedkoop en stralingsbestendig materiaal van maanstof te 3D-printen of op een andere manier te maken. Dat kunnen kleine onderdelen, vervangstukken of heuse bakstenen zijn, die voor 90 à 95% uit maanstof bestaan en voor de resterende 10 à 5% uit plastic. De tests met nagemaakt maanstof in een nagebootst maanlandschap verliepen positief. Trots toonde het team het resultaat in het astronautencentrum van ESA in Keulen, dat onder leiding staat van onze bekende landgenoot en astronaut Frank De Winne.

Op zich is het scherpe maanstof een potentieel gevaar voor de gezondheid van de astronauten, omdat het diep in de longen kan binnendringen. Ook de ruimtepakken en elektronische componenten zijn erg schadegevoelig. Maar met de juiste techniek kan het verwerkt worden tot veilige en solide maanbakstenen voor de bouw van een basis, een stabiel landingsplatform voor raketten, de aanleg van een wegennet op de maan …

Het stof ligt bij wijze van spreken voor het oprapen op de maan. Dus zal ook flink bespaard kunnen worden op de transportkosten van een missie, die liefst 95% van het totale kostenplaatje uitmaken.