Opera Vlaanderen bekroond tot beste operagezelschap van 2019

10/05/2019

Vierde keer, goeie keer: Opera Vlaanderen heeft op de prestigieuze International Opera Awards, de hoofdprijs Best Opera Company of the Year 2019 gewonnen.

 

Het gala vond plaats op 29 april in het Sadler Wells Theater in Londen. Opgetogen aanhoorde het gezelschap de uitslag van de internationale jury van journalisten en professionals uit het genre. De andere genomineerden waren nochtans ook klinkende namen: Opéra national de Paris, Theater an der Wien, Houston Grand Opera, Deutsche Oper am Rhein en Gothenburg Opera.

Artistiek directeur Aviel Cahn schrijft het succes toe aan tien jaar hard werken door iedereen. Hij stelt dat zowel de medewerkers achter als voor de schermen, in de ateliers en in de kantoren allemaal samen deze onderscheiding hebben gewonnen. Voorts mag ze op het credit geschreven worden van de spannende en relevante, actuele manier waarop Opera Vlaanderen haar producties brengt. Hij hoopt dat hun prestatie anderen die ook in de toekomst van het genre geloven, zal inspireren. De bekroning betekent meteen het einde van Cahns carrière bij Opera Vlaanderen. Na dit seizoen wordt hij algemeen directeur van Le Grand Théâtre de Genève.

Na eerdere nominaties en de Award for Best Wagner Anniversary Production met Parsifal van Richard Wagner in 2014, ging dit jaar ook decorontwerpster Rebecca Ringst met de onderscheiding voor Best Designer naar huis. Redenen genoeg dus om trots te zijn.