Onze groenterestaurants bij de beste ter wereld

30/09/2021

De nieuwe ranglijst van de Smart World Awards huldigt de Belgische chef Michaël Vrijmoed en roept zijn restaurant Vrijmoed in Gent uit tot het derde beste groenterestaurant ter wereld.

Die bekroning, waarbij gelet wordt op het gebruik van minstens twee derde fruit en groenten in hun menu’s en creativiteit, promoot vegetarische initiatieven en schuift de chefs naar voren die de kunst verstaan vooral plantaardig te werken.

Vrijmoed viel niet als enige in de prijzen, want in de veggiekeuken rijst ook de ster van andere Belgische chefs. Zo staan er nog twee van onze restaurants in de top 10. Op 9 Humus x Hortense van Nicolas Decloedt in Brussel en op 10 L’Air du Temps van Sang-Hoon Degeimbre in Liernu. Die laatste heeft al jaren zijn eigen moestuin, vijf hectare groot.

Geen nood voor de ‘gewone’ tafelgasten, zij hoeven zich niet uitgesloten te voelen in deze rangschikking. Sommige van de bekroonde restaurants serveren ook vleesgerechten, zoals Vrijmoed, met twee Michelinsterren. Naast zijn menu met exclusief groente kan je er ook rund, kreeft, gevogelte … eten.  Humus x Hortense gaat volledig voor vegetarisch. Terwijl ook L’Air du Temps, met twee sterren, in het droomdecor van een Naamse kasteelhoeve kreeft onder zijn talrijke specialiteiten telt.