Onze arbeidsmarkt wordt aantrekkelijker

29/04/2021

Jaarlijks publiceert ManpowerGroup een arbeidsranglijst, die de aantrekkelijkheid van arbeid in 76 landen wereldwijd meet. Dit jaar is België 20 plaatsen gestegen op deze Total Workforce Index, waardoor we in 2020 op stek 34 stonden.

Het land met de aantrekkelijkste arbeidsmarkt krijgt de hoogste score.Dat zijn de Verenigde Staten op wereldniveal en Ierland in Europa.

De rangschikking is gebaseerd op de beschikbaarheid van competenties, de arbeidskosten, het wettelijk kader en de productiviteit. Daartoe worden 200 sleutelcriteria van de arbeidsmarkt in rekening gebracht. De studie van ManpowerGroup onderzoekt de voorwaarden voor indiensttreding, beheer, ontwikkeling en behoud van talent dat bedrijven nodig hebben om te groeien. Met deze 34e plaats laat België onder meer Frankrijk (39), Italië (47), maar ook India (40), China (55) en Rusland (63) achter zich.

Die vooruitgang dankt België vooral aan zijn uitstekende prestaties op het vlak van telewerk, dat in de nieuwe ranglijst is opgenomen, en aan de kwaliteit van zijn arbeidskrachten. Met name het percentage hoogopgeleide werknemers (46,8%) en het aantal specialisten Onderzoek en Ontwikkeling (16,61 per 1.000) zijn gestegen. Andere troeven zijn onze goede kennis van het Engels (60%) en de gelijke behandeling van mannen en vrouwen.